27 اردیبهشت 1403

بخش/واحد:بهداشت محیط

 

معرفی کارکنان

 

فهیمه طهماسبی-کارشناس بهداشت محیط

 

                                           امیر عباس انصاری - کارشناس بهداشت محیط
 
    مهندس علی اسماعیلی-کارشناس ارشد مدیریت خدمات بهداشتی 
 

آموزش های بخش

تفکیک صحصح پسماند از مبدا

گندزداها و پاک کننده ها

بهداشت فردی

بهداشت مواد غذایی

کنترل حشرات و جوندگان

 

واحدهای زیر مجموعه

رخت شویخانه_مدیریت پسماند

 

قوانین ،مقررات و دستورالعمل های واحد

استاندارد ۱۰۱۱ آب

ویژگیهای میکروبیولوژیکی آب

مقدمه

مطالعات همه گیر شناسی بیانگر این مسئله است که مصرف آب آلوده چه بصورت مستقیم و چه از طریق استفاده از آن

برای مقاصد بهداشت فردی یا تفریح می تواند سلامت انسان را به خطر بیاندازد. لذا برقراری ضوابط و

استانداردهائیبهمنظور ارتقاء سطح بهداشت و پیش گیری از بیماریها ضروری است.

هدف:

۱- هدف از تدوین این استاندارد تعیین ویژگیهای میکروبیولوژیکی آب آشامیدنی و آب مصرفی استخرهای شنا

می باشد.

۲- تعاریف

۲-۱ کلیفرم ها

منظور از کلیفر م ها باسیل های گرم منفی، بدون اسپور، هوازی و بی هوازی اختیاری است که ساکن روده بزرگ انسان

و حیوانات خونگرم بوده و قادر به تخمیر قند لاکتوز و تولید اسید و گاز در دمای ۳۵ تا ۳۷ درجه سلسیوس می باشد.

۲-۲ کلیفرم های گرماپای

همان کلیفرم های تعریف شده در بند ۲-۱ هستند که قادر به تخمیر قند لاکتوز تولید اسید و گاز در دمای ۴۴ تا ۴۵ درجه

سلسیوس

نیز می باشند . بیشتر شامل گونه های اشرشیاکلی کلبسیلا، آنتروباکترو وسیتروباکتر است.

۲-۳ اشرشیاکلی

آن دسته از کلیفرم های گرماپای هستند که در دمای ۴۴ تا ۴۵ درجه سلسیوس قادر به تولید اندول از تریپتوفان هستند.

۲-۴- آلودگی آب آشامیدنی :

بطور کلی آب خام حاوی دو دسته میکروارگانیسم است. دسته اول که میکروارگانیسم های دائمی (پایا) نامیده می شوند

به طور طبیعی ساکن آب بوده، دارای نیازهای غذایی کمی هستند و بیشتر شامل باکتری های گرم منفی مانند گونه های

اسینتو باکتر فلاووباکتریوم ، کرومو باکتریوم می باشد. دسته دیگر که میکروارگانیسم های گذرا نامیده می شوند از

محیط اطراف (از طریق خاک، انسان یا حیوان) به آب انتقال می یابند و میکروارگانیسم های بیماری زا در این دسته قرار

می گیرند. میکروارگانیسم هائی کـه از طریق خوردن آب آلـوده ایـجاد بیـمـاری

می کنند شامل گونه های سالمونلا، شیـگلااشرشیاکـلی،ویبـــریوکلرا ،کمپیلوباکترژژونی کریپتوسپوریدیوم

آنتامباهیستولیتیکا وژیاردیا ، بالانتیدیوم کلی ، و آسکاریس ، می باشد.

لازم به ذکر است که کلرینه کردن آب بسیاری از میکروارگانیسم ها را از بین می برد ولی باید توجه داشت که

اووسیست یا کیست تک یاختگان و تخم انگل های کرمی به طور قابل ملاحظه ای در برابر کلرینه کردن مقاوم تر از

باکتری ها می باشد و جدا سازی آنها از آب طی فرآیند تصفیه در مراحل دلمه سازی ، ته نشینی ، و عبور از

صافی های ماسه ای و دیاتومه ای صورت می پذیرد . به علاوه وجود برخی از جلبک های سبز- آبی با تولید سموم

متعددی (هپاتوکسین و نوروتوکسین ) همراه است که برخی از این سموم باعث مسمومیت و برخی دیگر با ایجاد

شوک ناگهانی و خونریزی سریع کبد موجب مرگ می شوند. استفاده از روش های صحیح تصفیه مانند بکار بردن

کربن فعال و گندزدائی با اوزون باعث کاهش مقدار سم می شود. بسیاری از ویروس ها ی بیماری زا نیز

(مانند آنتروویروس ها ، هپاتیت A,E )

از طریق آب به انسان انتقال می یابند که با کلرینه کردن صحیح می توان آنها را از بین برد . کارشناس مرکز اطلاع رسانی

داروها و سموم دانشگاه علوم پزشکی شیراز، راهکارهایی در مورد اقداماتی که باید پش از شکست وسایل جیوه ای

انجام شود،توضیح داد.

به گزارش "وب دا"در شیراز، دکتر "فاطمه دستغیب" با بیان اینکه جیوه یک فلز مایع و درخشنده است که در ساخت

دماسنج، تب سنج، بارومتر و لامپ های فلوئورسنت استفاده می‏شود، گفت: جیوه به سه فرم "المنتال"، آلی و غیرآلی

وجود دارد؛ فرم آلی جیوه می تواند برای انسان سمی باشد، این نوع می تواند از راه خوراکی، مسیر تنفسی و پوستی

وارد بدن شود،زیرا جذب بخارات جیوه از راه سیستم تنفسی سریع تر اتفاق می افتد و اگر دستگاهی که محتوی

جیوه است بشکندیا در محیط، فاضلاب و راه آب رها شود می تواند باعث آلودگی محیط و ماهیان شود.

او جذب فرم المنتال جیوه از راه خوراکی و پوست را ضعیف برشمرد و افزود: این فرم جیوه در دمای اتاق می تواند

بخار شدهو از راه ریه ها جذب و ایجاد سمیت عصبی کند، مواجهه طولانی با بخار غلیظ جیوه می تواند علائمی

مانند تنگی نفس، سرفه،گلودرد، درد قفسه سینه و سردرد ایجاد کند، تب سنج های استاندارد خانگی معمولا حاوی

نیم گرم جیوه المنتالهستندکه بخارات آن از راه ریه جذب می‏شود، اما جذب آن به صورت خوراکی یا حتی از

راه پوست بسیار آهسته وکم است؛اگرچه این میزان اندک به طور معمول نمی تواند باعث ایجاد خطرات سریع

و جدی برای کودکان شود،اما در صورتشکستنتب سنج های جیوه ای می بایست از روش های صحیحی برای

تمیز کردن جیوه استفاده کردتا بتوانیماطمینان حاصل کنیم کهجیوه بخار نمی‏شود.

کارشناس مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم دانشگاه علوم پزشکی شیراز با تاکید بر اینکه در هنگام آلودگی محیط با

جیوه، هرگز نباید از جارو برقی و یا جارو دستی استفاده شود، توضیح داد: استفاده از جارو باعث تبدیل جیوه به قطرات

کوچکترو پخش شدن بیشتر آنها می شود، بنابراین هرگز جیوه را در فاضلاب یا راه آب نریزید، زیرا جیوه می تواند در

قوس هایلوله کشی موجود در سینک باقی بماند و با بخار شدن دوباره وارد محیط شود، همچنین می تواند باعث

آلودگی مخازنآب و گیاهان شود، از سویی دیگر هرگز از ماشین لباسشویی برای شستن لباس های آلوده به جیوه

استفاده نکنیدزیرا جیوه می تواند با باقی ماندن در درزهای موجود در واشرهای ماشین لباسشویی باعث آلودگی

دستگاه و همچنینفاضلابشود.

این دکتر داروساز از نخستین اقدامات در هنگام آلودگی محیط با جیوه، به تخلیه مکان آلوده و تهویه سریع محل اشاره کرد

و افزود: برای زدودن جیوه از محیط بعد از پوشیدن دستکش های لاتکس، وینیل و یا لاستیکی تکه های شکسته

دماسنجرا جمع کنید، سپس با استفاده از یک مقوا دانه های پراکنده جیوه را جمع کنید، همچنین می توانید از

یک قوطی خالیقطره چشمی و یا قطره چکان برای جمع آوری قطرات پراکنده جیوه استفاده کنید و در آخر همه وسایل را

درون یکدستمال حوله ای پیچیده، در یک کیسه پلاستیک زیپ دار قرار داده و درب پلاستیک را ببندید.

او برای زدودن قطرات کوچکتر جیوه که به سختی دیده می شوند نیز توصیه کرد: می توان کرم اصلاح را بر روی یک

قلموی کوچک نقاشی آغشته کرد و بر روی محل آلوده کشید تا قطرات کوچکتر جذب آن شوند و یا می توان از

چسب نوارینیز برای جمع کردن باقیمانده جیوه استفاده کرد که می بایست پس از این کار چسب نواری و قلم مو را

نیز درون یککیسهزیپ دار قرار داد.

دکتر دستغیب اضافه کرد: ذرات باقیمانده جیوه که بر روی کفش و یا لباس ها هستند را با دستمال حوله ای خیس

تمیز کنیدو لباس و کفش آلوده را دور بریزید.

 

شرح وظایف

نظارت بر وضعیت بهداشت محیط(تهویه،بهداشت مواد غذایی،بهداشت آب و فاضلاب،مدیریت صحیح

پسماند،نظارت بر عملکرد بهداشتی رختشویخانه

 

شماره تماس

۴۴۴۹۵۱۴۱-۰۷۱