نان کامل و اثرات مفید آن بر سلامتی (به مناسبت روز جهانی غذا-مهرماه 1403)
برخی از اثرات سلامتی نان کامل
بهترین نانی که از آرد گندم می توان تهیه کرد، نان کامل است. نان کامل از آردی تهیه می شود که هر سه بخش دانه گندم (سبوس، جنین، آندوسپرم) در آن حفظ می شود و چنین نانی از پروتئین، کلسیم، آهن و ویتامین بالایی برخوردار بوده و قادر است بخش بسیاری از نیازهای جامعه به مواد مغذی را تأمین کند.
همچنین نان کامل از منابع اصلی تأمین فیبر است که وجود آن در تضمین کارکرد طبیعی دستگاه گوارش انسان ضروری است. مصرف غلات کامل کاهش خطر بیماریهای دیابت، بیماریهای قلبی-عروقی، چاقی، بیماریهای گوارشی، مشکلات متابولیکی و برخی از سرطانها را به دنبال دارد. اما، با وجود فواید بسیاری که نان کامل دارد، درصد بالای سبوسگیری و حذف جنین در تولید آرد برای انواع نانهای سنتی و فانتزی رخ میدهد.
در دهه های اخیر، مصرف نان سفید افزایش یافته است، در حالی که این نوع نان نه تنها ارزش غذایی مناسبی ندارد بلکه به عنوان یکی از عوامل اصلی بیماریهای مانند سوءتغذیه، مشکلات گوارشی، بیماریهای قلبی- عروقی، دیابت و چاقی محسوب میشود. مصرف زیاد نان سفید، هزینه های بهداشتی و درمانی را بالا میبرد و کیفیت زندگی را کاهش میدهد
جایگزینی غلات کامل بجای غلات تصفیه شده به عنوان راهکاری برای حفظ وزن در محدوده طبیعی در نظر گرفته می شود؛ زیرا احساس سیری زودهنگام، کند شدن هضم و جذب نشاسته، کاهش جذب مواد قندی و چربی ها و کاهش اکسایش لیپیدها را در پی دارند.
یکی از توصیه های مهم و اساسی برای پیشگیری از احتمال ابتلاء به بیماریهای غیرواگیر از جمله دیابت نوع دو بیماریهای قلبی-عروقی و حتی برخی سرطان ها ،دریافت فیبر کافی با استفاده از غلات کامل در برنامه غذایی و به حداقل رساندن غلات تصفیه شده مانند آرد سفید و کم سبوس است.
برخی از اثرات سلامتی نان کامل :
- بهبود سلامت دستگاه گوارش
- پیشگیری از چاقی و اضافه وزن
- کاهش چربی خون
- تنظیم قند خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت
- کاهش ابتلا به پرفشاری خون
- کاهش التهاب در بدن
- کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی
- پیشگیری و بهبود بیماری کبد چرب
- کاهش خطر ابتلا به سرطان
- پیشگیری از کم خونی فقر آهن
نظر دهید